Hartcoherentietraining

Wist je dat een hart niet regelmatig klopt? Er zitten verschillen in afstanden tussen de hartslagen. Het gezond hart past zich gemakkelijk aan, aan de omstandigheden. Het klopt heel gevarieerd. Het verschil in de hartfrequentie wordt hartrimtevariatie genoemd. Afgekort ook wel HRV. Het zegt iets over je gezondheid. Ook kijken we naar hoe de hartfrequentie verandert. Zijn deze variabelen in balans? Dan zie je een mooi golvend patroon. Wie ontspannen is heeft een grote hartcoherentie. En bij een gestrest persoon is deze dus laag.

Hartcoherentietraining is onderdeel van biofeedback

Via je vingertop wordt je hartslag geregistreerd en wordt je hartritmepatroon zichtbaar gemaakt op een computerscherm. Dit is een onderdeel van biofeedback, waarbij meerdere lichaamssignalen worden gemeten. Heb je last van stress dan is het patroon juist niet mooi golvend maar grillig. Dat betekent werk aan de winkel. Hartcoherentietraining is geen ontspanningstherapie. Toch kan het stress wel degelijk verminderen. Terwijl we kijken naar het computerscherm, kunnen we zien hoe het ritme van je hart verandert tijdens ademhalingsoefeningen. Voor wie geen tijd heeft om te mediteren is dit een ideale manier om jezelf rustig te krijgen.

Hartcoherentietraining is een prima methode om in te zetten bij chronische stress. Daarom past het perfect binnen de CSR methode.

Hartcoherentietraining